Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Malíř i poustevník

Malíř i poustevník

(165 let)
Téměř zapomenutý český malíř Josef Bosáček se z nedostatku rodinných financí nejprve vyučil pekařem. Teprve v roce 1887 byl přijat na Akademii výtvarných umění v Praze.

Narodil se 17. února 1857 v Příbrami. V roce 1884 byl přijat benediktiny do kláštera Emauzy, kteří provozovali malířskou školu, kde se podílel na výzdobě kláštera. Navazoval na svého učitele, kterým byl profesor malířské akademie v Římě. Během studia na Akademii se seznámil s Mikolášem Alšem, se kterým od roku 1889 spolupracoval na realizaci jeho fresek a sgrafit. Díla Josefa Bosáčka lze vidět v Praze v Ostrovní ulici č. 1707, v Městském muzeu v Sedlčanech nebo v kapli sv. Ignáce na Svaté Hoře v Příbrami. Mezi další významná díla (většinou návrhy M. Alše) patří sgrafita na lékárně U České koruny v Kladně, oltářní obraz v kostele sv. Barbory v Lužné u Rakovníka, realizace sgrafit na domech v Nerudově ulici v Plzni, malba děkanského kostela v Klatovech, sgrafita na domě v Klatovské ul. 95 v Plzni, na radnici v Strakonicích a řada dalších. Několik let pracoval pro stavitele Rudolfa Štecha v Plzni, po jehož smrti odešel za svým bratrem Vincentem na Skalku u Mníšku pod Brdy. Konec života strávil na Makové hoře, kde žil poustevnickým životem v místnosti za farou, jež dříve sloužila jako stáj. Právě tady namaloval fresku pro poutní kostel a vykonával funkci kostelníka a zvoníka. Zemřel 5. 9. 1934 v příbramské nemocnici, v podstatě zapomenut.
-baal-, foto © Wikemedia Commons























Novorenesanční budova někdejší lékárny v Kladně. Sgrafitovou výzdobu podle návrhu M. Alše provedl J. Bosáček v roce 1896 J. Bosáček, Panna Maria Karmelská a Maková hora, kresba
Doporučujeme

Loading...