Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Lublaň, město (ne)jednoho muže

Lublaň, město (ne)jednoho muže

Slovinský architekt Jože Plečnik vtiskl ve 20. a 30. letech minulého století novou tvář nejen významným pražským stavbám, ale především vytvořil současnou podobu slovinské metropole. Jeho práci je zde možné vidět doslova na každém kroku, a proto se i jméno Plečnik zdá být takřka synonymem pro Lublaň. Avšak na hlavní město Slovinska lze nahlížet z mnoha směrů, stran i dalších osobností, které svou kreativní duši i pohled na svět směle pouští do veřejného prostoru.

Až na vrchol
Nejen na Plečnikovu Lublaň dohlíží shůry nejviditelnější městská dominanta z 12. století. Majestátný Lublaňský hrad (Ljubljanski Grad) se tyčí na Hradním kopci (Grajski grič), kam se lze dostat pěšky i s pomocí lanovky. Na návštěvníky zde čeká vyjma krásného výhledu na město také úniková hra, virtuální muzeum, jež skrze 3D technologie mapuje historii a architekturu hradu i samotné metropole, gotická kaple sv. Jiří z 15. století, zvonice, kaple a nádvoří, kde se koná mnoho kulturních akcí.
www.ljubljanskigrad.si/

Múza v ulicích
21. června – 8. září 2022
Již od roku 1952 se v letních měsících každoročně koná mezinárodní Festival Ljubljana, který ve svém programu koncentruje například balet, operu, muzikál, činoherní divadlo, komorní a symfonické koncerty, workshopy pro děti a rovněž i mistrovské kurzy. Ústředním dějištěm pro více než 4 000 umělců z více než 40 zemí je Plečnikovo letní divadlo Križanke (Poletno gledališče Križanke), které doplňuje náměstí Kongresni trg a jeviště dalších lublaňských kulturních institucí. Ročně tato akce přiláká na 60 tisíc návštěvníků z celého světa.
https://ljubljanafestival.si

Za lepší svět
26. května – 29. září 2022
Lublaňské muzeum architektury a designu letos pořádá 27. ročník Biennale designu. V rámci této události probíhá několik výstav, ve kterých architekti a designéři zkoumají lidové zvyky a hodnotové systémy, které jsou dnes z velké části ignorovány. Tyto poznatky pak ve své tvorbě používají k reakci na současné výzvy, jako je nedostatek vody, likvidace odpadu a klesající biodiverzita.
www.bio.si

Umělecké laskominy
Budova bývalého cukrovaru patří mezi nejrozsáhlejší lublaňské stavby, kterou obestírá bohatá historie, a najít pro ni v dnešní době vhodné využití, byl tvrdý oříšek. Nakonec se zde v loňském roce otevřelo multifunkční kulturní centrum Cukrarna, jež skýtá prostor pro pořádání výstav současného umění, divadelních, tanečních, filmových či hudebních performancí a také je vhodná pro vzdělávací aktivity. Oslazení návštěvy je pak možné v baru, jenž je součástí centra.
https://cukrarna.art/

Město v městě
Dalším alternativním uměleckým prostorem s obdobným osudem je Metelkovo město (Metelkova mesto). Bývalé kasárny obsadili před téměř 30 lety aktivisté a přetvořili je na kulturní centrum, které návštěvníky vítá barevnými grafitti. V komplexu budov se pak nachází hipsterské kavárny, galerie Alkatraz, Škratova čítárna, noční kluby i další umělecká zákoutí, kde se konají koncerty či workshopy. Součástí komplexu je také Hostel Celnica, jehož pokoje jsou bývalé vězeňské cely, a je možné ho navštívit rámci prohlídky.
www.metelkovamesto.org/

Tereza Blažková, foto © Wikimedia Commons

Vzdušný a multifunkční prostor Cukrarny Budova Barn v Metelkově městě Kostel Zvěstování Panny Marie, Trojmostí a řeka Lublanica jsou rovněž symboly města
Doporučujeme

Loading...