Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Michal Hrubý

Michal Hrubý

KAM za kulturou s… Michalem Hrubým

Milí čtenáři,
prázdniny nám utekly jako voda. Společně jsme prožili tři rozesmáté měsíce na našich letních scénách pod širým nebem a já jsem opravdu moc rád, že jste si k nám v tak hojném počtu našli cestu. Věřím, že jsme vám pomohli alespoň o malinko prodloužit život (říká se přece, že smích má tyto účinky) a především si užít léto se vším všudy. A pokud se nám podařilo odpoutat vás od starostí všedních dnů a přispět tak k vaší dobré náladě, mám radost i za své kolegy dvojnásobnou.
S přicházejícím podzimem a stále chladnějšími večery se sice vracíme z venkovních scén zpět do divadla, smích a dobrou náladu se ale chystáme rozdávat i dál. Proto bych vás rád pozval jak na Václavské náměstí do divadla Studio DVA, tak také na naši Malou scénu, kde pro vás chystáme během podzimu několik novinek.
První dvě nás čekají právě v ulici Na Perštýně na Malé scéně. Od září se tu můžete těšit na ukázku dokonalého herectví v podání Romana Zacha jako Skečmena ve stejnojmenné komedii Luboše Baláka. Věděli jste, že čím víc nemůžete najít humor a smích, tím jste vlastně vtipnější? Alespoň o hrdinovi této one­‑man show to platí stoprocentně.
Na začátek listopadu připravujeme do komorního prostředí Malé scény druhou novinku, a to komedii Herečka z pera mého oblíbeného autora Petera Quiltera s Ilonou Svobodovou v roli slavné divy Lydie Martinové. Kdo by nebyl zvědavý na to, co se může odehrát v divadelní šatně v hlavě herečky, než se naposledy v kariéře otevře opona…
Než prozradím, na jakou premiéru jsem zvědavý na podzim úplně nejvíc, rád bych vás pozval na dvě naše inscenace, které v repertoáru už nějakou chvíli máme. Vybrané víkendy v září, říjnu a listopadu budou patřit u nás v divadle rodinám s dětmi. Jsem totiž přesvědčený, že je důležité, obzvlášť v dnešní přetechnizované době, nabízet živé divadlo a živé umění vůbec i mladým lidem a dětem. Pamatujete si ještě, co pomohlo rozesmát Šíleně smutnou princeznu a jak dopadli královští rádci, co tak rádi kuli pikle? Vše si u nás můžete osvěžit v divadelní adaptaci legendárního hudebního filmu z 60. let. V rolích prince a princezny uvidíte Jana Cinu a Bereniku Kohoutovou. Ta se pak také jako mladá čarodějnice Saxana bude snažit sehnat babské ucho, aby se nemusela vracet zpět do světa kouzel. Koho začaruje a komu naopak učaruje, vám připomeneme v adaptaci filmové komedie plné kouzel.
Největším tahákem podzimu ale bude jistě premiéra černé komedie Jezinky a bezinky. Oblíbená hra amerického autora Josefa Kesselringa sice už měla spoustu divadelních zpracování, to naše ale svede společně na jeviště dvě skvělé dámy. V rolích nenápadných tetiček, ze kterých se nakonec vyklubou vykutálené vražedkyně, se představí dvě geniální herečky a komediantky Iva Janžurová a Eva Holubová. Režijní taktovky se ujala Sabina Remundová a já jsem opravdu zvědavý na výsledek. Na ten si budeme muset počkat až do 8. prosince.

Milí čtenáři, přeji vám veselý a rozesmátý podzim a budu se těšit na viděnou v některém z našich sálů.

Michal Hrubý, foto © Lenka Hatašová; Václav Beran

Saxana Šíleně smutná princezna Jezinky a bezinky
Doporučujeme

Loading...