Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Vánoční stromeček na Šilbochu

Vánoční stromeček na Šilbochu

22. 12. 1812 (210 let)
Na hranici Střížkova s Libní stávala usedlost Čertův vršek. Jestli se tu zámecký pán upsal čertu a skončil v pekle, je ale nejisté. Jisté ale je, že si na skalce nechal vystavět zámeček intendant a režisér Stavovského divadla František Ferdinand Hilbert (1773–1822).

Praha je místo tajemné, a tak se stalo, že když do Prahy vtrhli Prusové, postavili tu vartu. Když dostali na frak u Kolína 18. června 1757, stáhli se a vojáka na vartě zapomněli. Toho se ujala a za muže pojala místní dívka. Je jasné, že se tu začalo říkat Na ztracené vartě, Na stráži a zkomoleně z německého Schildwache (stráž) – Šilboch. Před zámečkem stávala plechová socha pruského vojáka a dala podnět ke vzniku pověsti, kdy po zániku zámečku se prý socha ukryla v městském muzeu. Na každém šprochu je pravdy trochu, což dosvědčují dnešní pojmenování Čertův vršek, Na Vartě, Na Stráži, Pod Čertovou skalou a náměstí Na Stráži.
Majitel zámečku Šilboch Hilbert tu pořádal večírky pro pražskou smetánku. Dokonce sem za svého pražského pobytu chodil i Carl Maria von Weber, který pro karneval pořádaný na Šilbochu v únoru 1816 napsal valčík. Hilbert pro své hosty ale také 22. 12. 1812 připravil nebývalé překvapení. První v Čechách ozdobený vánoční stromek – jedličku. Zdobení stromků o Vánocích si přivezl z rodného Německa a v Čechách se tato tradice poté ujala o několik let později.

-lgs-, foto © Wikimedia Commons

























Zámeček Šilboch, Praha­‑Libeň, 1900
Doporučujeme

Loading...