Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Aleš Knížek

Aleš Knížek

KAM za kulturou s…
brigádním generálem Alešem Knížkem, ředitelem Vojenského historického ústavu Praha

Vážení a milí zájemci o historii,
řada z vás nepochybně patřila mezi sto sedmdesát tisíc návštěvníků, kteří v minulém roce zavítali do zrekonstruovaného Armádního muzea Žižkov, aby si prohlédli nové expozice. Vskutku je na co se dívat. Rekonstrukce muzea byla oceněna titulem Stavba roku 2022, získali jsme první místo v soutěži Gloria musaealis v kategorii muzejní počin roku a také cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro 2023.
Díky náročné a citlivé rekonstrukci se ztrojnásobila výstavní plocha muzea, takže nyní máte možnost seznámit se s našimi dějinami od 6. století až po současnost. Není proto divu, že se návštěva Armádního muzea Žižkov stala důležitou součástí výuky dějepisu. Během jediného roku sem přišlo se svými pedagogy na dvacet tisíc žáků základních a středních škol a přímo v muzeu využilo naše bohaté edukativní programy. Ke Dni válečných veteránů jsme pak na našem webu spustili třetí díl interaktivní online hry Tajemství vojenského kufříku, který studentům přiblíží příběhy novodobých válečných veteránů.
Těší nás, že naši práci oceňuje laická i odborná veřejnost, že do muzea chodí všechny věkové skupiny a lidé se opakovaně vracejí. Naše muzeum totiž žije. Kromě stálých expozic můžete navštívit i dočasné výstavy. Pořádáme také workshopy, přednášky, konference, promítání a historické procházky Prahou. Všechny naše akce, stejně jako vstup do muzea i vzdělávací programy jsou zdarma.
Rád bych vás tedy pozval nejen na prohlídku stálých expozic, v nichž je vystaveno na sedm tisíc unikátních předmětů, ale také na výstavu 1943 Československá armáda na východní frontě, která se koná do 31. března 2024. Tato výstava se věnuje vzniku a bojovému nasazení československých exilových jednotek na východní frontě, zabývá se osudy významných osobností našich vojenských dějin a připomíná osvobození ukrajinského Kyjeva, kdy českoslovenští vojáci prokázali velkou odvahu.
Odborníci z Vojenského historického ústavu Praha pro vás rovněž připravili cyklus přednášek, jež se zaměří na dějiny protinacistického odboje. V úterý 16. ledna 2024 bude od 18 hodin historik Jindřich Marek hovořit o dramatických osudech československých paraskupin z Velké Británie, o měsíc později, 20. února 2024 pak bude mít přednášku o protektorátním vládním vojsku. Historik Tomáš Jakl bude 19. března 2024 od 18 hodin mluvit o opomíjených událostech při osvobozování Podkarpatské Rusi na podzim 1944. Historik Jiří Rajlich vám bude 23. dubna vyprávět o událostech a aktérech Slovenského národního povstání. Květnové povstání nejen v Praze je pak tématem přednášky, jež se bude v kinosále Armádního muzeu Žižkov konat 21. května od 18 hodin. O partyzánském hnutí v Čechách a na Moravě promluví 11. června historik Prokop Tomek.
I v novém roce pokračuje také cyklus tematických procházek, které zájemcům o historii představuje klíčová bojiště Pražského povstání. Na bitvu o letiště v Ruzyni se zaměří procházka, která se uskuteční v sobotu 14. ledna od 14 hodin. V sobotu 10. února se s historikem Tomášem Jaklem projdete po Bubenči a Dejvicích. Komentovaná procházka, která se koná v sobotu 16. března, bude zacílená na obranu Trojského mostu. Ve čtvrtek 11. dubna můžete v doprovodu Tomáše Jakla zavítat mimo jiné do ulice Pod pekárnami, kde bojovala jedna z povstaleckých obrněných jednotek. Tematická procházka, která je naplánovaná na 9. května 2024, je věnovaná velitelství Bartoš a její trasa povede centrem města. Cyklus završí procházka Vršovicemi, při níž vás Tomáš Jakl seznámí s historií improvizovaných obrněných vlaků, osm z nich totiž operovalo právě z nádraží Praha­‑Vršovice.
Na přednášky a tematické procházky se můžete přihlásit na našich webových stránkách www.vhu.cz.
Těšíme se na vás v Armádním muzeu Žižkov, Leteckém muzeu Kbely, ve Vojenském technickém muzeu Lešany i v Národním památníku hrdinů heydrichiády.

Pro Pražský přehled ředitel Vojenského historického ústavu Praha brig. gen. Aleš Knížek, foto © archiv VHÚ

Expozice VHÚ Praha Expozice VHÚ Praha Expozice VHÚ Praha Expozice VHÚ Praha Expozice VHÚ Praha
Doporučujeme

Loading...