Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Průvodcem po vlastním nitru

Průvodcem po vlastním nitru

7. března 1874 (150 let)
Sochař a přední představitel českého umění přelomu 19. a 20. století Quido Tomáš Kocián se narodil 7. března 1874 v Ústí nad Orlicí. Jeho tvorbu lze charakterizovat jako originální formu symbolismu.

Narodil se v rodině soukeníka Romana Kociána a jeho ženy Amélie v domě č. p. 388 jako jejich šesté dítě. Od mládí nedoslýchal, proto místo toho, aby se věnoval otcovu obchodu, nastoupil na doporučení učitele roku 1889 do Sochařsko­‑kamenické školy v Hořicích, kterou absolvoval roku 1893. Později se v Praze stal žákem J. V. Myslbeka. V době, kdy Myslbek dokončil sousoší Ctirad a Šárka pro Palackého most, vytvořil Kocián jako výraz úcty samotnou sochu Šárky. Jistý kritik nadřadil jeho dílo nad Myslbekovo, což vedlo ke Kociánovu odchodu z Myslbekova ateliéru i z Prahy. Cestoval po Evropě, kde se setkal s významnými osobnostmi tehdejšího sochařství, především s Augustem Rodinem. Po návratu do Čech vytvořil jedno ze svých nejvýznamnějších děl – Abelova smrt. To mu přineslo ocenění i Myslbekovo uznání. Jeho tvorba však byla poznamenaná melancholií a smutkem, jež vyplývaly z jeho vlastních trpkých zkušeností.
Když přijal místo profesora na Sochařsko­‑kamenické škole v Hořicích (1906), definitivně opustil Prahu, oženil se a založil rodinu. Tvořil pak především reliéfy a drobné plastiky zachycujících smutek a těžký život chudých lidí. Pro zhoršující se zdravotní stav byl školou předčasně penzionován, což mu způsobilo těžký psychický otřes a srdeční mrtvici, které o tři dny později, 3. 1. 1928, podlehl. Quido Tomáš Kocián byl pochován v Hořicích v Podkrkonoší.

-Petram-, foto © Městské muzeum Ústí nad Orlicí; Wikimedia Commons, autor Jindřich Nosek (NoJin)

Quido Kocián
Doporučujeme

Loading...