Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Pražský přehled kulturních pořadů 5/2022

Vážení a milí čtenáři,
teplých jarních dní zatím moc nebylo, ale to se změní. Snad jen té životadárné vláhy by mělo být více, která je potřeba pro přírodu a pomyslně i pražskou kulturu. Příhodným citátem je v této době výrok Jana Viktora Mládka, manžela významné mecenášky a sběratelky Medy Mládkové: „Přežije‑li kultura, přežije národ“. Myslím, že bychom si to měli stále častěji připomínat. Přijměte tedy mé pozvání na několik zajímavých květnových akcí.
Od 12. května téměř do konce června se uskuteční 50. ročník nejstarší přehlídky amatérského divadla – festival Divadlo v přírodě. Odehraje se tradičně v Horních Počernicích a zahájí ho kostýmovaný průvod. Jste srdečně zváni.
Mezinárodní den muzeí oslavíme18. května a v tento den budete moci zdarma navštívit vybraná pražská muzea a galerie a prohlédnout si i běžně nepřístupné prostory. Své expozice zpřístupní např. Národní galerie, Národní muzeum, Muzeum města Prahy nebo Národní zemědělské muzeum.
Tradici studentských majálesů přiblíží exteriérová výstava Králové majálesů v parku Kampa, zaměřená na období po druhé světové válce, kdy hlavně v 60. letech dostala akce politický nádech. Výstava je připravena s Muzeem paměti 20. století. Do kina vás pozvu na dokumentární film o Benátkách, který zkoumá jedinečnost tohoto města, jeho bohatou historii a nekonečnou avantgardnost. V roce 2021 jej natočil režisér Michele Mally.
Pokud bude přát počasí, navštivte jednu z nejkrásnějších barokních zahrad v Evropě, Vrtbovskou zahradu. Je z ní krásný pohled na Hradčany a Malou Stranu, v místní galerii můžete zhlédnout i několik zajímavých výstav. Najdete tu i ateliér Mikoláše Alše nebo sochy od Matyáše Bernarda Brauna. Příjemný program nejen na víkendovou procházku.
Přeji všem pozitivní náladu a více slunečných dní.

Alice Braborcová, odpovědná redaktorka

Doporučujeme

Loading...