Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Pražský přehled kulturních pořadů 10/2022

Vážení a milí čtenáři,
zima na krku a s ní přichází obavy, jak udržet kulturu v teple. Když bude na představení zima a zaplatíte víc, přijdou pochybnosti, zda jít či nejít. Slovy V+W trefně řečeno: „Já však na tom váhání nic nevidím, já se za život bez peněz nestydím, krásný zůstane život, i když teče do bot, všechno koupím za peníze jenom ne život.“ Tak mám pro vás doporučení i na říjen, přece se nebudeme báti vlka nic.
Zkuste se třeba vypravit do Divadla Horní Počernice, kde se odehraje premiéra hry Žebrácká opera od Václava Havla, nastudovaná k 50. výročí vzniku autorova textu. Jedná se o jediné drama Václava Havla, napsané na zakázku a cizí námět. Poprvé byla hra inscenována v hospodě U Čelikovských v Horních Počernicích roku 1975. „Žijeme ve světě, v němž každý nesmysl má vědeckou podobu a v němž žvanění nahrazuje řeč“, napsal Václav Havel v dopise věnovaném Žebrácké opeře Alfrédu Radokovi před téměř padesáti lety. Myslím, že stojí za to vážit cestu až na kraj Prahy. A vstupné je mimořádné příznivé!
V kinech si nenechte ujít dokumentární film Můj otec kníže o vztahu Karla Schwarzenberga s jeho dcerou Annou Karolínou, která je zároveň spolurežisérkou snímku. Historie rodiny se tu prolíná se zásadními dějinnými okamžiky 20. století.
Ve Veletržním paláci Národní galerie Praha byla zahájena výstava vybraných autorů pro Cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2022. S nimi se představí i letošní zahraniční host, korejský umělec Korakrit Arunanondchai. Přehlídku budete moci navštívit až do 8. ledna 2023.
V říjnu a listopadu se uskuteční již 20. ročník mezinárodního hudebního festivalu Malostranské komorní slavnosti, který vzdá poctu velkým českým interpretačním osobnostem jako např. Karlu Hoffmeisterovi, Jiřímu Ropkovi či Vladimíru Říhovi. Vystoupí přední čeští a zahraniční umělci. Vstup na všechny koncerty je volný po nutné rezervaci.
Na závěr bych doporučila pro celou rodinu akci Měsíc věží a rozhleden v ČR aneb Stoupá celá rodina, na kterou v Praze zve Novoměstská radnice. Začala 28. září v den státního svátku a potrvá až do 28. října. Podrobné informace najdete v rubrice Památky.
Přeji všem našim čtenářům hodně sil, pevné nervy a inspirativní kulturní zážitky.

Alice Braborcová, odpovědná redaktorka

Doporučujeme

Loading...