Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Jarka Papežová

Jarka Papežová

KAM za kulturou s… Jarkou Papežovou a jejím Ateliérem s duší

Vášnivá malířka žijící v Pošumaví Jarka Papežová pochází z umělecké rodiny, kde se maluje po generace. Výtvarnice žije a tvoří na Klatovsku, její ateliér se nachází v obci Veselí/Janovice nad Úhlavou. V loňském roce získala ocenění asociace Regionálních značek. Obrazy nesou certifikát Obrazy z Ateliéru s duší a logo Šumava originální produkt ®.

Milé čtenářky a čtenáři,
jmenuji se Jarka Papežová a zkusím vám povyprávět svůj příběh. Celý můj život i moji malířskou rodinu provází vlčí máky ve všech podobách. Žiju v Pošumaví v proskleném domečku s červenými okny. V tom domečku mám obraz. Tedy, mám tam spoustu obrazů, ale dnes chci vyzdvihnout hlavně ten ze všech nejdůležitější, ten, který mám nejraději – zkrátka ten „nejmakovější“. Je to malba ve zdobeném starém rámu a na něm kulatá váza s velkým pugétem vlčích máků. Některé květy věsí hlavičky dolů. Až později jsem pochopila proč. Namaloval ho můj prastrýc a vpravo dole jej podepsal Hodl. Je to typický obraz gaučový, jak jim s oblibou říkám, a tenhle termín se mezi mými zákazníky rychle vžil. Takový obraz je většinou širší než vyšší a je na něm cosi lahodného, co se dá pořád a donekonečna pozorovat. Hlavně vleže samozřejmě. No a rázem ty skloněné květy dávají smysl.
Takže myslíte, že to začalo všechno tím starým makovým obrazem? Nezačalo! Maluju už od dob, co jsem udržela tužku v ruce. Vlčí máky jsem vždy obdivovala, ty jejich zmuchlané červené sukýnky vlající ve větru. Když jsem si tu krásu chtěla utrhnout, nedonesla jsem ji nikdy domů. Dají se obdivovat jen tam, kde samy rostou. Působí velmi křehce, a přesto jsou nezdolné. Asi pro jejich neuchopitelnost jsem si je oblíbila více než jiné luční a polní kvítí. Už jsem jich namalovala tolik a pořád jich není dost. Velmi oblíbené jsou také letní louky. Hlavně ty ve velkoformátové. Když je dáte nad gauč, rázem se ocitnete na slunné voňavé louce.
Nechci dokumentovat to, co u nás roste, ale donést kousek té voňavé nádhery domů. Zachytit atmosféru, pomíjivé okamžiky, hru světla, mávnutí motýlích křídel. Podle poslední malířské módy si můžete u mě poručit, zda chcete louku před deštěm, po dešti, ranní s kapkou rosy. Posílám je pěkné zabalené a do dálky. I v cizině se dobře uchytily. Dokonce prý paní cítila i pyl (asi nebudou vhodné pro alergiky ☺). Romanticky působí ve venkovských chalupách. Moje máky se díky návrhářce značky Zannia objevily i na letních šatech, červenaly se na čokoládách, na termohrnku pro kavárnu Jednorožec, i na básnické sbírce. Vlčí mák ke mně prostě patří. V Německu o mě hovoří jako o Mohnfrau – maková paní.
Mák se mi červená i před chalupou. Až pojedete kolem, schválně se podívejte. Místo vývěsního štítu se houpe velká malířská paleta s nápisem Ateliér s duší. Ráda vás potkám na různých akcích a výstavách, kde představuju svůj barevný svět. Aktuálně moje díla můžete vidět na výstavě s nádechem léta v Muzeu příhraničí ve Kdyni, která potrvá do 26. 8. Na konci září, respektive poslední víkend chystám oblíbenou akci v rámci Víkendu otevřených ateliérů, kdy vás pozvu k sobě do Ateliéru s duší.

To bylo tak: „Já maluju mák, máma maluje mák, prastrýc maloval mák...

Vaše Jarka Papežová, foto © Ateliér s duší

Jarka Papežová, Louka s máky Ateliér s duší Jarka Papežová, Vlčí máky
Doporučujeme

Loading...