Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Štefánikova hvězdárna

Štefánikova hvězdárna
otevírací doba: pondělí – neděle 11.00–19.00, 21.00–23.00
číst více
  • otevírací doba: pondělí – neděle 11.00–19.00, 21.00–23.00

POŘADY PRO DĚTI ČERVENEC 2024
pondělí | 14.30 | Paxiho dobrodružství – Sluneční soustava – připojte se k Paximu, malému mimozemšťanovi z planety Ally-O, který přiletěl na Zemi najít nové kamarády, se kterými by prozkoumal celou Sluneční soustavu!
středy | 14.30 | Na výlet do vesmíru – dětem při fantastické vesmírné hře pomáhá veselý kosmický cestovatel, který jim také poskytuje základní informace o Sluneční soustavě, hvězdách, hvězdokupách, mlhovinách i vzdálených galaxiích.
pátky | 14.30 | O kouzelné pastelce II – Ťuldova dobrodružství na planetách – druhý díl pohádky o malém zvídavém klukovi a neobyčejné pastelce, se kterou stačí něco nakreslit, a hned to máte ve skutečnosti. Klidně i raketu pro cesty ke hvězdám... Tedy vlastně tentokrát k planetám Sluneční soustavy. Vydejte se s Ťuldou prozkoumat, jak to vypadá na Venuši a jestli na Marsu žijí Marťani!
soboty | 14.30 | O kouzelné pastelce III – Ťulda a černá díra – třetí a závěrečný díl pohádky o malém zvídavém klukovi a neobyčejné pastelce, se kterou stačí něco nakreslit, a hned to máte ve skutečnosti. Klidně i raketu pro cesty ke hvězdám... Nebo i k daleko záhadnějším objektům. Vydejte se s Ťuldou prozkoumat tajemství těch nejfantastičtějších objektů vesmíru!
neděle | 14.30 | Cesta za kometou – Rosetta, Philae a jejich dobrodružství – byla, nebyla vesmírná sonda jménem Rosetta, která se pustila na dlouhou cestu, jejímž cílem bylo odhalit tajemství naší Sluneční soustavy. Na palubě byl také její kamarád Philae. Jejich společná cesta vedla ke kometě, na které malý Philae nakonec dokázal přistát a podrobněji ji prozkoumat. Vydejte se s nimi za dobrodružstvím a zjistěte, jaká tajemství dokázali odhalit!
úterky | 17.00 | Lety ke hvězdám – fantastický vesmírný výlet začíná na planetě Zemi, odkud bude startovat kosmická raketa, ve které děti navštíví nejen všechny planety Sluneční soustavy, ale i objekty vzdáleného vesmíru (hvězdokupy, mlhoviny a cizí galaxie). Při zpáteční cestě se dozvědí základní informace o vzniku vesmíru.
čtvrtky | 17.00 | Vesmír a světlo – základní informace o povaze světla, jeho vlastnostech a zdrojích, to je náplň pořadu, který vás seznámí i se základními optickými přístroji a zákony. Vysvětlí též vznik energie ve Slunci, fáze Měsíce a příčiny vzniku zatmění. Stručně se zmíní i o historii astronomických pozorování a vývoji různých typů dalekohledů.

POŘADY PRO MLÁDEŽ A DOSPĚLÉ
pondělky | 17.00 | Pozvánka do vesmíru – dalekohled, základní pomůcka každého milovníka vesmíru. První světlo hvězd jím prošlo před více než 4 stoletími a vývoj techniky od té doby neuvěřitelně pokročil. Pořad popisuje základní principy fungování dalekohledů i přehled nejmodernějších profesionálních přístrojů. Stručně jsou zde popsány i dalekohledy naší hvězdárny a uveden základní výčet objektů, které je s nimi možno v noci pozorovat.
pátky a neděle | 17.00 | Time Zero – pořad shrnující dnešní znalosti o vzniku vesmíru a jeho dalším vývoji. Divákovi se představí současné teorie vesmíru jako celku i pohled do světa částic a experimentů v laboratoři CERN.
středy a soboty | 17.00 | Petr a Pavla v létě – příběh o výpravě pod širák, která málem skončila špatně hned na začátku, ale nakonec ji nepřekazili ani indiáni, ani meteority a pod hvězdnou oblohou snad došlo i na splněná přání.
v červenci denně | 21.10 | Tajemství vesmíru – seznámíme vás se základními astronomickými pojmy jako světelný rok, protohvězda, červený trpaslík, černá díra a mnoha dalšími. Zjistíme, kde se vzaly chemické prvky, které utvářejí náš svět. Projdeme spolu celý životní cyklus hvězd, od jejich prvních paprsků až po mohutné kataklyzmické exploze na jeho konci. Během našeho putování se dozvíme i to, jak vesmír vypadá a jak jej astronomové zkoumají.
v srpnu denně (mimo 28. 8.) | 21.10 | Pět planet – pořad věnovaný planetám, jež jsou viditelné prostým okem a provázejí lidstvo od okamžiků prvních astronomických pozorování. Proč bloudí po obloze? Co utvářelo jejich podobu? Může někde v našem blízkém okolí existovat život? Pořad je za jasného počasí doplněn pozorováním aktuálně viditelných planet dalekohledy hvězdárny.

STÁLÁ VÝSTAVA
Astronomická výstava, jejíž součástí jsou interaktivní exponáty, optické pokusy, historické přístroje i počítače s astronomickými animacemi. Dále je možno navštívit muzeum meteoritů.

SPECIÁLNÍ VÝSTAVA
Návrat krále – Štefánikova hvězdárna vlastní unikátní dvojitý Zeissův astrograf, jehož historie sahá až do roku 1905. Jako hlavní dalekohled hvězdárny sloužil tento přístroj od roku 1930. Po více než 100 letech však nadešel čas na kompletní renovaci přístroje, která byla zahájena jeho demontáží z kopule v dubnu 2022. Poté byl dalekohled kompletně rozebrán a renovován po mechanické i optické stránce, aby si návštěvníci hvězdárny mohli plně vychutnat nejen pozorování astronomických objektů, ale i krásu této jedinečné technické památky.
Pro veřejnost byl dalekohled zpřístupněn symbolicky dne 4. května 2024, tedy v den 105. výročí tragické smrti zakladatele československého státu Milana Rastislava Štefánika a zároveň 95. výročí otevření Štefánikovy hvězdárny pro veřejnost. Od tohoto data je rovněž přístupná tematická výstava „Návrat krále“, která podrobně mapuje historii tohoto unikátního dalekohledu i Štefánikovy hvězdárny.

AKADEMIE VESMÍRNÝCH CESTOVATELŮ
Štefánikova hvězdárna v Praze pořádá astronomický kroužek pro zvídavé žáky 6. až 8. tříd. V průběhu devadesátiminutových lekcí, které se konají vždy jednou týdně v odpoledních hodinách, děti zábavnou formou v rolích vesmírných cestovatelů prozkoumají blízký i vzdálený vesmír a získají odpovědi na své otázky, budou pozorovat oblohu dalekohledy hvězdárny, navštíví planetárium, hvězdárnu v Ďáblicích i observatoř Astronomického ústavu v Ondřejově. Na závěr získají osvědčení „vesmírných cestovatelů“ a ten nejlepší z absolventů malý dalekohled pro první samostatné toulky vesmírem.
Zájemci o astronomii v uvedeném věku, kteří by chtěli kroužek navštěvovat, získají bližší informace na telefonním čísle 257 320 540, kde také přijímáme přihlášky dětí do kroužku.

Socha Milana Rastislava Štefánika u hvězdárny Stefanikova_hvezdarna_int
Doporučujeme

Loading...