Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Eliška Hanušová Bašusová

Eliška Hanušová Bašusová

Rozhovor
Eliškou Hanušovou Bašusovou
Česká herečka Eliška Hanušová Bašusová se narodila roku 1995 herci Miroslavu a choreografce Janě Hanušovým. Populární se stala díky nekonečnému seriálu Ulice, ve kterém ztvárňuje roli Báry Klímové. Zahrála si také postavu Zory v seriálu Život a doba soudce A. K. či v seriálu Profesor T. V březnu roku 2021 se jí narodil první syn.

Pocházíte z umělecké rodiny, bylo pro Vás přirozené stát se herečkou?
Od malička sem byla zvyklá trávit spoustu času v divadle, a to nejen na představeních, ale i zkouškách. Prostředí divadla mi tak bylo vždycky velmi blízké. Herečkou jsem se ale zatoužila stát až v dospělosti, při výběru vysoké školy. Když jsem se dostala na DAMU, všechno to do sebe tak nějak zapadlo.
Jak Vás ovlivnilo na začátku herecké dráhy účinkování v seriálu Ulice?
Seriál Ulice je velmi sledovaný a já poměrně dlouho zvažovala, jestli se chci vydat právě tímto směrem. Člověk je najednou hodně vidět a to může být jak výhodou, tak i nevýhodou. Záleží na tom, jaký druh herectví vás zajímá. Zatím jsem ale, krom velkého nárůstu sledujících na Instagramu, nezaznamenala žádné velké kariérní otřesy.
Přijala jste role i v dalších televizních seriálech, jako Ochránce nebo Profesor T. Myslíte, že je to pro mladé herce dobrá škola?
Mě strašně baví točit. Někdy jsem před kamerou raději než v divadle. Každou takovou seriálovou roli, i když sebemenší, beru jako příležitost učit se a potkat s novými lidmi.
Jak moc ovlivní vaše mateřství a péče o rodinu další uměleckou kariéru?
Těhotenství jsem si „odbyla“ během korony, takže mi v divadle nic neuteklo a Ulici jsem točila až do devátého měsíce. Do práce jsem se vrátila asi po pěti měsících mateřské. Mám už ale jiné priority. Hodně jsem se zklidnila, omezila nové projekty, nechala se sem tam alternovat, abych netrávila celé dny mimo domov. Mám určitě v plánu svoje nadcházející kroky přizpůsobovat rodině, ale zároveň se dál kariérně posouvat a udržovat si tak zdravý rozum.
Hrajete na několika divadelních scénách, lákalo by Vás i účinkování ve filmu?
Je pravda, že žádný film na kontě ještě nemám. Doufám ale, že na sebe nenechá dlouho čekat. Jak jsem řekla, stát před kamerou miluju a určitě bych neváhala do filmového projektu jít.

Děkuji Vám za rozhovor a přeji hodně úspěchů v osobním i pracovním životě.

Alice Braborcová, foto © archiv Elišky Hanušové

Eliška s tatínkem Miroslavem Hanušem Divadelní představení „Proměním se v zajíce“ Novocirkusové představení Noční cirkus, soubor Chůdadlo
Doporučujeme

Loading...