Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Když nemůžeš, tak přidej

Když nemůžeš, tak přidej

Památná to věta, která funguje jako skvělý motivační citát nejen ve sportu, ale i v životě. Jejího autora snad zde ani není potřeba blíže představovat, neboť vyprávění o jeho sportovních výkonech, silné vůli či životních zvratech, si v nedávné době našlo cestu nejen na filmová plátna českých a zahraničních kin, ale také na divadelní prkna, jež znamenají svět.

A právě v Divadle Minor se rozhodli pozoruhodnou osobnost Emila Zátopka blíže přiblížit dětskému divákovi i jeho dospělému doprovodu skrze představení Zá­‑to­‑pek! Režie i scénáře se ujal Jan Jirků, jenž vytvořil velmi hravou, nápady i myšlenkami důmyslně prošpikovanou inscenaci, která mapuje nejen život slavného atleta, ale také dobu, která ho obestírala. V režijním konceptu se střídají vtipné momenty, s chvílemi plné napětí, kdy i dospělí divák freneticky fandí při závodě, třebaže již zná výsledek, s mrazivými okamžiky ve kterých je dětskému divákovi demonstrováno fungování vykonstruovaných politických procesů. To vše by ale do sebe nemohlo plynule zapadnout bez precizních hereckých výkonů. V běžeckých botách Emila Zátopka se vystřídají Ondřej Nosálek, jenž i za tuto roli získal v roce 2020 cenu Thálii, Gustav Hašek, Václav Jelínek, Bořek Joura, Karel Kratochvíl i Johana Schmidtmajerová, která byla za svůj výkon rovněž nominovaná na Thálii a mimo jiné ztvárnila i Danu Zátopkovou. Velký prostor dostávají také loutky, které spolu s maskami a scénou vytvořil Jakub Kopecký a měrou vrchovatou se po stránce vizuální i akustické na inscenaci rovněž podílí kostýmy Andrey Králové a hudba Jiřího Hradila, kterou živě interpretují Dalibor Mucha, Lubomír Nohavica, Martin Švec a Tomáš Vychytil.
Inscenace Zá­‑to­‑pek! přináší vedle poučné zábavy, či historických, sportovních a morálních aspektů také bravurně odvedené umělecké složky, a proto by budoucí diváci neměli dlouho otálet a pro tento divadelní zážitek si, když už ne střemhlav běžet, tak si pro něj do Divadla Minor alespoň v poklidu dojít.

Nemusíš vždy zvítězit, ale bojuj čestně a statečně!“, Baron Pierre de Coubertin

Tereza Blažková, foto © Zbyněk Hrbata, Divadlo Minor

V inscenaci se stírá prostor mezi hledištěm a jevištěm
Doporučujeme

Loading...