Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Betlémy 2023

Betlémy 2023

Projekt Betlémy 2023 navazuje na tradiční putování křesťanů po kostelích v období Vánoc, které probíhá již řadu desetiletí. Letošní dvanáctý ročník akce Betlémy od 24. prosince po celé vánoční období propojuje chrámy nabízející zpřístupnění jesliček široké veřejnosti mimo rámec bohoslužeb. Veškeré informace o betlémech, zapojených kostelích, časech zpřístupnění i nabídce doprovodných akcí jsou na webu https://krestanskevanoce.cz. Pro snadnou orientaci je k dispozici také brožura se seznamem zapojených kostelů v Praze a Středočeském kraji, základními časy zpřístupněných kostelů a stručnou historií betlémů. Je k nalezení v kostelích a také na informačních centrech Prague City Tourism.

Do projektu Betlémy 2023 se v Praze zapojilo 55 chrámů a ve Středočeském kraji 28. Vedle katolických kostelů se přidaly také dva kostely evangelické a tři z Církve československé husitské. Projekt navazuje na celorepublikovou aktivitu Křesťanské Vánoce, do které se v letošním roce zapojilo na 229 míst.

Projekt Betlémy 2023 je doplněn řadou doprovodných programů, možností zapojit se do dětských aktivit v místě, a také vánoční hrou pro děti Sestav si svůj betlém. Pro letošní rok byl vytvořen zcela nový kreslený betlém obsahující 35 figurek a bohaté pozadí znázorňující Prahu. Autorem nového betléma je Marion Lišková. V každém zapojeném místě je k dispozici jedna z postaviček s biblickým citátem na zadní straně figurky (do vyčerpání zásob).

Letošní ročník je zvláštním způsobem jubilejní, protože si připomínáme osm set let od prvního živého betléma slaveného venkovskými občany italského městečka Greccio na popud sv. Františka z Assisi. Tato výjimečná událost je považována za první betlém v novodobé historii.

Zájemce zveme, aby si návštěvní hodiny vždy ověřili na webu https://www.krestanskevanoce.cz.

Doporučujeme

Loading...