Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Jan Hrušínský

Jan Hrušínský

KAM za kulturou s…
Janem Hrušínským, principálem Divadla Na Jezerce

Milí diváci,
rád bych vás pozval do Divadla Na Jezerce, kde pro vás v současné době uvádíme patnáct inscenací. Protože je pro nás důležité, aby se v našem hledišti mohli lidé nejen zamyslet, ale i dobře bavit, máme v žánrově pestrém repertoáru také několik kvalitních komedií. K nejnavštěvovanějším a tedy divácky nejoblíbenějším patří představení, která jsou svým tématem vhodná pro celou rodinu, jako například Bylo nás pět (tenkrát), Saturnin nebo Charleyova teta. K zábavně­‑edukativním inscenacím Divadla Na Jezerce patří Už je tady zas! nebo Ze života Čapka. Pro diváky, kteří se chtějí nejen dobře pobavit, ale i se zamyslet nabízíme hry Občan první jakosti, After Life, Manželské vraždění, Mnoho povyku pro lajk, Naprostí cizinci, Sláva strojů a měst či Vizita Jaroslava Duška. Pro milovníky ostřejšího humoru máme v repertoáru irskou komedii o čtyřech obkladačích, kteří mluví jako dlaždiči. Hra se jmenuje Práskni do bot a je mimořádně oblíbená zvláště u stavebních firem a u mužské části publika. Víme ale, že milovnicemi tohoto druhu humoru jsou v našem hledišti i ženy. Většinu her, které divákům nabízíme, jsme uvedli v českých, nebo dokonce ve světových premiérách.
V letošním roce oslavíme patnáct let uvádění oblíbené britské komedie J. B. Thomase Charleyova teta. Přestože od prvního uvedení uběhlo více než sto let, čas neubral hře na kvalitě, což je jedním z důvodů, proč stojí za to ji znovu a znovu hrát. Podle mého názoru je jednou z nejlepších ve svém žánru – a žánr komedie, frašky, veselohry – ať už jej nazveme, jak chceme – v naší inscenaci důsledně ctíme. Jako první přišel v Československu s Charleyovkou neboli s lordem Babsem, který je okolnostmi donucen hrát tetu svých spolužáků, Vlasta Burian. Hrál ji ve svém divadle koncem dvacátých let tři roky denně. V šedesátých letech ji znovu proslavil Lubomír Lipský. Já jsem měl to potěšení hrát Babse v Divadle ABC plných dvanáct let a užít si rozesmátého hlediště asi čtyřistakrát – a nikdy mě to nepřestalo bavit. Lipský hrál tentokrát advokáta Spetigua. V roce 2009 jsem tuto komedii sám režíroval a zároveň v ní hraji komorníka Brasseta. Hlavní postavu Babse jsem předal kolegovi Petru Vackovi.
Jsem přesvědčen, že to nejlepší, co v Divadle Na Jezerce můžeme v dnešní době udělat, je dát lidem radost z návštěvy divadla a možnost se smát. Charleyova teta má k tomu všechny předpoklady a zřejmě i z toho důvodu je už patnáct let na Jezerce většinou velmi rychle vyprodaná. Přijďte se zasmát s námi.

Je pro nás důležité, aby se v našem hledišti mohli lidé nejen zamyslet, ale i dobře bavit.

Jan Hrušínský, foto © archiv Divadla Na Jezerce

Lubomír Lipský a Jan Hrušínský Charleyova teta Charleyova teta
Doporučujeme

Loading...