Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Pražský přehled kulturních pořadů 1/2023

Milí čtenáři,
jaký byl uplynulý rok v pražské kultuře? Zpočátku plný napětí a obav z opatření kvůli covidu. S novou vládou ale přišel nový pohled na pandemii, a přestože 26. ledna byl překonán rekord v počtu nově nakažených (54 685), lockdown opatření nepřišla. Od února padla povinnost prokazovat se certifikátem, od března padlo omezení počtu účastníků na hromadných akcích. Přesto se kultura mnohde nekonala. Pořadatelé zvýšili ceny v naději, že se zahojí po dvou letech půstu. Lidé se ptali... Ale ještě dříve, než musel někdo začít odpovídat, Putin napadl Ukrajinu. Pražskou kulturou se nesla vlna solidarity, která dala vzniknout nečekaným projektům. Další etapou roku bylo, jak navrátit do pražské kultury zaměstnance, které v pandemii propustila. Zaměstnanci se ale vraceli jen neochotně. Jako mávnutím kouzelného proutku se na trhu práce objevila levná síla, která vše částečně vyřešila. Sály se pozvolna plnily a akce si méně složitě hledaly publikum. Podzim se navzdory proklamacím „nenecháme nikoho padnout“ nesl v duchu obav z likvidačních cen energií. Zdá se to nemožné, ale jeden z největších evropských vývozců elektřiny má doma jednu z nejvyšších cen na trhu. Přesto se pražská kultura začala zotavovat. A co ji čeká letos, to se teprve uvidí.
Od ledna 2023 jsme prodlužovali elektronické předplatné, které podražilo z 35 na 40 Kč. Důvodů bylo více, ale tím hlavním je nárůst vstupních cen. Často odpovídám také na otázku, kdy zas bude vycházet tištěný Pražský přehled. Nejraději bych odpověděl, že až dostane magistrát rozum. Ale to se bojím takto napsat, proto odpovídám diplomaticky, že z ekonomických důvodů o tištěném Přehledu zatím neuvažujeme. Řešením je alespoň prozatím, předplatné elektronické. Netušil jsem, jak velký ve skutečnosti zájem bude o elektronický magazín.
Co bylo, bylo, na tom už nic nezměníme, proto se chceme soustředit v letošním roce na to, na co nejzajímavější a nejširší programovou nabídku pro naše čtenáře. Je to dřina přesvědčit poskytovatele programů o poskytnutí programu do magazínu, když dneska je to všechno o sociálních sítích a internetu vůbec. Přesto namítnu, že když vím, co hledám, najdu to na internetu hravě. Ale co když nevím, co hledám? Potom mám Pražský přehled! Toto je naše motto pro rok 2023.
Přeji Vám, milí čtenáři, jen vše dobré v roce letošním a zachovejte nám přízeň.

Luděk Sládek, šéfredaktor

Doporučujeme

Loading...