Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Můj brácha má prima bráchu

Můj brácha má prima bráchu

Polední slunce stojí vysoko na obloze a svými paprsky spaluje proti sobě stojící protivníky, jež mají kolty posazené proklatě nízko. Navzájem se pozorují a vyčkávají, komu jako prvnímu ujedou nervy a následně selže trpělivost i zbraň.

Tento obraz nám o americkém Západě vtiskl zejména filmový průmysl. Ale jakou představu o něm mají dva bratři, kteří jsou sice jedné krve, ale jeden se chová jako psanec, zatímco ten druhý hájí ty „správné“ postoje? A právě o tomto střetu dvou povah i přesvědčeních pojednává inscenace Pravý západ z repertoáru Divadla Verze.
Hru Sama Sheparda uvedl v Čechách poprvé Činoherní klub a mladšího z bratrů si zahrál David Prachař, jenž se po více jak dvaceti letech rozhodl k této látce navrátit v pozici režiséra.
Inscenace má velice blízko ke svérázné mcdonaghovské poetice, která je na českých jevištích tolik oblíbená, třeba že skýtá expresivní výrazy, násilí či nahotu. A ani zde se těmto prostředkům tvůrci nevyhnuli. Hlavní doménou však zůstávají herecké výkony. Staršího z bratrů ztvárnil Igor Chmela, a ačkoli se může zdát, že téměř nic nedělá, tak jeho pojetí laxnosti a nepřizpůsobivosti v nastaveném společenském systému dráždí nejen bratra, ale i diváka. Minimální herecké prostředky volí také představitel Austina Jan Zadražil, jenž se snaží obrnit proti bratrově vpádu do domu i života. Zpočátku se mu to také s grácií daří, ale ani svatý nedokáže psychický a nakonec i fyzický nátlak vydržet. Zvlášť, když se všechny vratké jistoty nakonec zbortí jako domeček z karet. Do nastalého chaosu pak přilije kapku zmaru ještě producent Saul Jana Dolanského (alternuje Jan Potměšil) a Vlasta Peterková coby Matka, která se svými syny mnoho nezmůže.
A jak by řekl klasik: „Padouch, nebo hrdina, my jsme jedna rodina!“ Ale je skutečně prima mít takového bráchu? A jakého přesně? Pro odpověď si musíte přijít do Divadla v Celetné, kde soubor Divadla Verze s touto drsnou komorní komedií hostuje.

Pravý západ je komedie o dvou bratrech, kteří jsou každý na opačném konci sociálního žebříčku.

TreBl, zdroj: foto © archiv Divadla Verze

Vlasta Peterková jako Matka
Doporučujeme

Loading...